duminică, 29 noiembrie 2009

Noi cu cine votăm?

... asta e întrebarea ce ne macină zilele astea. Dar cred că la fel de importantă e şi întrebarea "Cine votează?". Poate e chiar mai importantă.

În ziua de azi nimeni nu mai e interesat de politică. Mai ales tinerii se află în situaţia această. Dar totuşi de ce? Până acum câteva decenii, tinerii (studenţii în principal) erau foarte interesaţi şi luau atitudine în legătură cu situaţia politică a statului în care trăiau. Spre exemplu Revoluţia din '89 a început astfel. Un alt exemplu foarte bun ar fi acela al Manifestaţiilor din Piaţă Revoluţiei din 1990 (eveniment cunoscut şi sub denumirea de Mineriada din 1990), când studenţii din Bucureşti şi-au dat seamă de intenţiile regimului Iliescu de a "fenta" democraţia.
Astăzi tinerii sunt mai interesaţi de propria imagine decât de cea a ţării şi a viitorului acesteia. A dispărut cu desăvârşire sentimentul acela de unitate care îi lega pe oamenii cu acelaşi ţel şi aceeaşi viziune. Acum suntem mai egoişti ca niciodată.
Cât despre politică, majoritatea preferă să se resemneze decât să încerce să schimbe ceva. Se prea poate să fim conduşi de incompetenţi şi de hoţi, dar de ce nu încercam să ne implicăm ca să schimbăm ceva în legătură cu asta. Vorba aceea, încercarea moarte n-are.

Un alt aspect care mă deranjează este acela că lumea nu merge la vot. De ani buni prezenţa la urne e sub 50%. Doar anul acesta s-a ajuns undeva la 55%. Iar acum să fim sinceri cel puţin 20-30% din cei ce nu s-au prezentat la vot sunt tineri. Cei mai mulţi dintre cei pe care îi cunosc nu au fost la vot. Motivele sunt diferite: ori că n-au cu cine vota, ori că nu-i interesează, ori că au altceva mai bun de făcut.
Să nu votezi înseamnă să nu te intereseze viitorul tău. De ce să hotărască alţii pentru tine când poţi chiar tu să-ţi decizi soarta? De ce să decidă cei cumpăraţi cu un kg de făină/zahăr şi un litru de ulei? De ce să hotărască cocalarii şi ţiganii?
Să nu lupţi înseamnă să accepţi înfrângerea. Aşa că pune mână pe buletin, iar pe 6 decembrie prezintă-te la secţia de votare. Decide-ţi soartă, nu-i lasă pe alţii să-ţi hotărască viitorul.

7 comentarii:

  1. I'll let you on a little secret :D Asta e tactica mea de vot pentru turul al doilea: Pui o stampila pentru nenea Geoana, doua intre candidati ca sa se umple spatiul liber, una pentru nea Basescu si inca doua in lateral:)) Si vai iesi o cruce :)) adica doamne ajuta :))

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand e important ca votezi. Dar cel mai important e ca nu votezi marioneta.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu cu cine ar trebui sa votezi tu, dar eu n-as vota niciodata cu un partid (fost)comunist. indiferent impotriva cui ar candida.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot varianta mea e mai buna :P nici unu nici altu ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Si nu as zice ca ar fi pule :)) Ce au ei nu se mai numeste asa de multa vreme ( tre sa intelegi e de la varsta, in caz de n-ai vazut unu e cu ochiu châş si celalalt o fi avand si el ceva dar n-am mai stat sa observ ca sunt dezgustat de ce as putea sa aflu :( :)) poate cocosei da in nici un caz pule :))

    RăspundețiȘtergere