joi, 13 august 2009

Munich

De Munich (filmul) am dat in timp ce cautam informatii despre Marie-Josée Croze, o actrita ce m-a impresionat in Le Scaphandre et le Papillon. In Munich este vorba despre repercusiunile atacului terorist din 1972 ce au avut loc la Jocurile Olimpice, editie ce a avut loc in Germania, in Munchen.

N-as vrea totusi sa vorbesc ori sa descriu actiunea filmului. As vrea sa subliniez altceva. As vrea sa tema filmului, razbunarea.
Razbunarea nu e cea mai buna cale de ameliorare a unui conflict. Mai ales cand aceasta este realizata prin violenta. Totusi acest impuls il avem cu totii. Mereu cand ni se intampla o nedreptate simtim nevoia sa ne razbunam, sa incercam cumva sa ne facem singuri dreptate. Dar de ce? Asta e oare cea mai buna cale de uita nedreptatea? Ne vom elibera mai usor astfel? Tind sa cred ca nu. Oare daca am incerca sa uitam nu ar fi mai usor? De ce sa provocam aceeasi (sau poate chiar mai mare) suferinta si altora? Cu siguranta nu ne vom simti mai impacati. Ci dimpotriva, constiinta ne va acuza, ne vom transforma din victima in vinovat. Si atunci cu siguranta nu vom uita cele intamplate. Oricum zicala "ochi pentru ochi si dintre pentru dinte" nu mai e de actualitate. Biblia ne invata sa intoarcem si celalalt obraz atunci cand suntem "palmuiti". Insa nu e nevoie sa aducem Biblia ori Biserica in joc. Nu e nevoie sa fii crestin ca sa poti fi om. Iar pentru a fi om trebuie sa ierti. Iertarea impreuna cu uitarea fac o echipa mult mai buna decat daca am folosi doar una dintre aceste calitati.
De la inceputuri si pana in zilele noastre omul se razbuna. Iar aceasta nu vine doar cu vorbe si amenintari. Razbunarea vine cu violenta... cu razboi... cu moarte. Sa luam exemplul acestui film, razboiul continuu dintre Israel si Palestina sau dintre evrei si arabi. Eu consider ca daca una dintre aceste tabere ar inceta atacurile si violenta ar da celeilalte o lectie . O palma "morala" e mai buna decat una "pe bune". Bineinteles ca la inceput partea cealalta n-ar intelege si ar continua sa atace. Dar nu credeti ca in final va intelege? Indiferent de religie, rasa ori cultura cu totii suntem oameni si toti avem capacitatea de a intelege. Asadar pana si cei mai zelosi sustinatori ai violentei vor intelege ca nu razbunarea este calea cea buna. Si astfel vor incerca sa gaseasca o cale de mijloc, o cale de a se intelege.

Dar asta e doar parerea mea. Poate ca ma insel.

4 comentarii:

  1. sa stii pentru tine ca dupa legea vechiul testament viata se desfasura dupa zicala: ochi pentru ochi si dintre pentru dinte", si chiar daca nu mai este de actualitate ea totusi exista sub o alta forma: doi ochi pentru un dinte sau trei dinti pentru un ochi sau 3 la 10.000, sau rachete nucleare pentru pace si "democratie" pentru petrol (vezi SUA vs. Irak).
    E drep ca toti suntem oameni si de aceea NU toti avem capacitatea de a intelege, o aveam pe doar pe cea de a percepe, iar intelegerea tine de propria vointa, putem alege daca vrem sa intelegem sau nu. Chestia cu, calea de mijloc e relativa, ia pacea mondiala drept exemplu, multi oameni politici, conducatori, oameni influenti, etc. au luptat ca sa o obtina fie doar pentru premiu Nobel fie doar din orgoliu personal si nu au reusit. stii de ce? au uitat ca solutia de mijloc nu exista atunci cand vine vorba de oameni. oamenii sunt ca si gastele, oricat ai vrea sa le faci sa taca mereu se va gasi una care sa faca galagie. in concluzie, daca ar fi sa ne debarasam cuvintele de umplutura totul ar suna cam asa: eu prefer sa plang in coltul meu de fiecare data cand cineva calca peste mine. si voi ati face bine daca v-ati reprima sentimentele si furia. poate peste 25 de ani vom fi colegi la un curs anger management.

    RăspundețiȘtergere
  2. probabil ca ai dreptate, dar asta e perceptia mea despre razbunare, razboaie si toate chestiile de genul asta. nu zic ca asa ar trebui sa gandeasca toti, dar mi se pare ciudat cum violenta ni se pare ceva obisnuit.
    pace nu va fi niciodata pe Pamant. dar macar am putea incerca sa ajungem aproape de stadiul asta, urmarind obiective reale si nu false (precum exemplele pe care mi le-ai dat).
    intradevar, poate ca in vreo 20-25 de ani nu am sa reusesc sa-mi mai controlez la fel de bine emotiile si am sa ajung la un astfel de curs. sper insa ca nu va fi cazul.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce-ai gasit tu fals nu pot sa-mi dau seama ..

    RăspundețiȘtergere
  4. pai cred ca nu ai inteles bine. ai atras atentia foarte bine prin acele probleme, insa asta e baiul, actiunile in cauza sunt gresite.

    RăspundețiȘtergere